Karadeniz zekası yine sahnede

Özkan Beyer - Semih Yüksel - Kastamonu'da reklam panosu imalatçısı, ekonomik sıkıntılardan dolayı "Tekmak" ismini verdiği ve su motoruyla çalışan "mini ekskavatörü" tamamen kendi imkanlarıyla üretti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski sanayi sitesinde çalışan lise mezunu Yücel Erdoğan(43), 5 bin lira masraf yaparak, 2 ayda mini ekskavatörün yapımını bitirdi.

- Tabelacı Yücel Erdoğan -

Tabelacı Yücel Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makinenin yapımında kimseden destek almadığını ve internetten araştırmalar yaptığını söyledi.

Üretim aşamasında yüzde yüz yerli malzemeler kullandığını kaydeden Erdoğan, reklam panosu dikilecek yerlerdeki yer kazımının zahmetli olduğu için çare aradığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Totem ve yol tabelaları gibi işlerde, 1-2 metre bazen 3 metre çukur kazmamız gerekiyordu. Kepçemiz olmadığından dolayı kazıları elimizle yapıyorduk. Elimizle yaptığımız işler, 3-4 saatimizi alıyordu ve zahmetli işti. Aklıma böyle bir şey geldi. 'Bir mini kepçe yapıyım' dedim ve kendi imkanlarımla yaptım. Artık bundan sonra çukurları 10-15 dakikada kazacağım"

-"Su motoru kullandık"-

Liseden torna bölümünden mezun olan ve 12 yıl boyunca tabelacılık yapan Erdoğan, iş makinelerini çok düşük mazot harcadığını vurgulayarak, gün aşırı çalıştığında en fazla 20 liralık mazot harcayacağını iddia etti.

İmkan olduğu taktirde çok daha güzel işler yapacağını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

" İş makinesini, su motorundan yaptım. Su motorunun ön malzemelerini pompalarını söktüm, hidrolik pompaya taktım. Türkiye'de şartlar biraz zor sigorta, işçilik, elektrik ve iş yeri çok masraflı oluyor. Herkes yapar da, imkan olması lazım. Ayrıca insanlar bana gelip iş makineleri yapmalarımı isterlerse, daha güzelini yaparım. Benim yaptığım ilk tasarım, daha iyisi olur"

- Minibüsle taşınıyor -

Erdoğan, mini ekskavatörü küçük minibüsünün içine sığacak şekilde ürettiğini de vurgulayarak, "Minibüsümün teker aralıklarının yüksekliğini ölçtüm. Şu anda aracın içine rahatlıkla sığabiliyor. Ayrıca hidrolik sistemi çok farklı ve çok güçlüdür. Normal bir debriyajlı, şanzımanlı motor değil. Hidrolik motora sahip olduğu için çok güçlüdür. Bir arabayı minibüsü, hatta kamyoneti bile çekebilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber